Så får du ett inbrottssäkert hem

Att ha inbrott i hemmet är allas mardröm. Inte nog med att du förlorar värdefulla ägodelar – du genomgår dessutom ett övergrepp. Bara tanken på att en främmande människa har varit i ditt hem och rotat bland dina saker är fasansfull.

Idag finns det mycket du kan göra för att säkra ditt hem mot inbrottstjuvar. Det kan röra sig om att sätta lås på dörrar och fönster, att ha koll på hur ditt hemlarm fungerar och att be grannar om hjälp när du ska vara bortrest. En kombination av flera metoder är den allra bästa för att hålla skurkarna borta!

Satsa på din säkerhet

En grundlig inbrottssäkring av hemmet kan kosta litegrann, men det är värt vartenda öre. Det ger dig och de dina en känsla av trygghet och du slipper alla trauman och problem som ett inbrott innebär. Satsa därför gärna på saker som ett ordentligt larm och bra lås på alla ingångar. Det finns ett stort utbud av tekniska lösningar som kan passa just din bostad och dina levnadsförhållanden extra bra. Håll till exempel utkik efter

  • Övervakningskamera – att kunna se vad som försiggår där ute är guld värt.
  • Vibrationsdetektor – varnar om ett fönster öppnas.
  • Rörelsedetektor – se om någon rör sig i ditt hem. Går att anpassa även om du har husdjur.
  • Inomhus/utomhus-siren – drar till sig uppmärksamhet och skrämmer tjuvarna.

Enkla åtgärder som håller inbrottstjuvarna borta

Förutom saker som larm, lås och kameror finns det mycket annat som kan motverka inbrott. Har du redskap som ligger framme eller finns i en olåst bod? De kan fungera som verktyg för tjuvar att ta sig in i ditt hus. Se därför till att stegar, spadar och hammare är väl säkrade.

Du kan också be dina grannar om hjälp om du ska resa bort. Att hålla brevlådan fri från post är ett bra sätt att få hemmet att se ut som att någon är där, och att sätta på ljus eller dra för gardiner vid oregelbundna tidpunkter kan få en tjuv att bli osäker på om du är där eller inte. Är det vintertid kan grannen trampa omkring lite framför huset eller på bakgården så att det syns att någon varit där.

Det är också smart att göra ditt hem väl synligt, särskilt på kväller och nätter eller under de mörka vintermånaderna. Bra belysning gör det svårt för tjuvar att hålla sig i skuggorna – det sista de vill är ju att få någons uppmärksamhet. Att sätta upp klistermärken eller små skyltar om att hemmet är övervakat är också en avskräckande faktor.

Skydda dina sociala medier

I tider där många människor lägger ut privat information på sociala medier har inbrottstjuvarna tillgång till information som kan vara värdefull. Att berätta för hela världen att du ska på en långresa eller en spa-weekend kan vara kul för stunden, men kan samtidigt fungera som en öppen inbjudan till tjuvarna. Om du absolut vill dela med dig av semesterfoton kan det vara klokt att göra det efter att du kommit hem igen.