Skapa en ny inredningsstil med enkla medel

Längtar du efter att förändra utseendet i ditt hem? Att byta inredningsstil behöver inte kosta skjortan. Här tipsar vi om hur du kan förnya sitt hem med enkla medel?

Man kan göra stora förändringar i sin inredning med enkla medel. Du kan renovera och måla om dina gamla möbler, köpa nya textilier och fynda unik inredning för att skapa en dynamisk personlig inredningsstil. 

Bestäm budget & Stil

Gör en inventering av den inredning du har hemma. Du kanske har en gammal möbel som du kan fräscha upp med lite färg och nya handtag. Nya textilier gör också stor skillnad. Köp tyger och sy gardiner och nya kuddfodral i olika material, färger och mönster. För att skapa en mysig känsla, inred med mjuka filtar och mattor. 

Möbler & Textilier

Börja med att ta reda på hur mycket pengar du kan lägga på ditt inredningsprojekt. Nästa steg är att bestämma vilken inredningsstil du vill ha. Om du är osäker, leta inspiration på nätet, kika till exempel Pinterest och stilbloggar. Skapa en moodboard där du samlar bilder på inredning du tycker om, olika bilder på möbler, färgkulörer, olika material och mönster.

Färg & Tapeter

Att måla väggarna i en ny kulör och en fondvägg med en vacker tapet kan skapa en ny stil och känsla i ett rum. För en lugn och harmonisk atmosfär, välj milda färger som blå, grön eller beige. För en mer livfull och energisk känsla, välj starkare accentfärger som rött, orange eller gult. Kom ihåg att färger påverkar ditt humör och välbefinnande. 

Belysning & Ljus

Skapa en mysig stämning med olika slags ljuskällor som taklampor, golvlampor och ljusslingor. Stearinljus är ett perfekt sätt att skapa mysljus men undvik att köpa ljus med paraffin i eftersom det är ohälsosamt. Köp istället miljövänliga stearinljus i bivax eller 100% stearin.

Gröna plantor

Det är hälsosamt att inreda med gröna växter inomhus. Plantor som är lättskötta är till exempel olika kaktusar, Citronfikus, Monstera och Garderobsblomma. Om prislappen på de plantor du önskar är dyra, fråga någon vän om det är möjligt att få någon stickling av dem. 

Blanda gammalt & Nytt

Skapa en personlig inredning genom att kombinera gammalt och nytt. Leta unika föremål, inredning och antikviteter i second hand-butiker, loppmarknader, auktionshus och marknadsplatser på nätet. Det kan vara allt från intressanta figuriner, vaser, skålar, tavlor, lampor, bord, stolar. 

Konst & Affischer

Ge ditt hem en personlig prägel genom att dekorera väggarna med vackra motiv och konstverk. Tavlor kan förstås kosta en del men det finns massor av fina affischer i vackra motiv som du kan rama in och dekorera väggarna med. 

Bänkskivor, Kakel, Knoppar & Handtag

Ett sätt att förändra utseendet är att byta handtag eller knoppar på skåpluckor i köket, byrålådor och garderober. Att byta bänkskivor och kakel i köket kan också skapa en stor förändring. Om du har en träbänkskiva som blivit lite sliten kan du prova att slipa och lackera eller betsa den.