Så kan du förvandla terrassen till en mysig oas

Har din uteplats blivit väldigt sliten och känns oinspirerande? Misströsta inte. Här får du flera förslag på hur du kan ge din uteplats ett lyft utan att det behöver kosta en förmögenhet. 

Att skapa ett snyggt utomhusutrymme kanske kan ta några dagar men är väl investerad tid eftersom det ökar din livskvalitet. Det är viktigt att planera arbetet innan så att du lyckas skapa en mysig, välkomnande uteplats som passar din stil och behov. 

Rengöring

Börja med att rensa din uteplats eller balkong från oönskade objekt och ge den en ordentlig rengöring. 

ANALYSERA

Analysera storleken, formen och läget på din uteplats eller balkong. Ta hänsyn till sådant som solljus, vind och utsikt, samt hur mycket insyn och privatliv du har.

Skissa

Rita upp hur du vill organisera och inreda utrymmet, och börja sedan stegvis att förverkliga din vision.

Funktion

Fundera över hur du vill använda din uteplats eller balkong. Vill du ha en plats för avkoppling, socialt umgänge, matlagning eller odling?

Budget

Bestäm hur mycket pengar du vill lägga på att förbättra din uteplats eller balkong. Om du har en låg budget kan du förnya dina befintliga möbler eller köpa begagnade på nätet. 

färgschema

Välj en stil och färgschema som passar din personlighet och det övergripande utseendet på ditt hem. Detta hjälper dig att skapa en harmonisk och sammanhängande atmosfär.

Möbler & textilIER

Investera i några bekväma fåtöljer eller en soffgrupp samt ett avlastningsbord. Skapa en mysig atmosfär på uteplatsen med mjuka kuddar, filtar och mattor. Blanda olika material, färger och mönster för att pigga upp. 

Dekorationer

Välj dekorationer som passar din stil och färgschema som till exempel dekorativa objekt, figuriner, konstverk, tavlor, vindsnurror, små fontäner, familjefoton och minnessaker som betyder mycket för dig.

Belysning

Lägg till mysig belysning genom att hänga upp vackra lampor, ljusslingor,  solcellslampor och lyktor för stearinljus. Det ger en inbjudande och avkopplande atmosfär på kvällarna. Det är väldigt viktigt att kontrollera att all elektrisk utrustning är säker. 

Plantering

 Införskaffa krukor och blomlådor i olika storlekar, färger och former. Fyll dem med gröna växter, blommor eller örter för att skapa liv och färg på din terass eller balkong. Välj växter som trivs i ditt klimat och som passar din uteplats eller balkongs ljusförhållanden.

solskydd

Om din uteplats ligger i direkt solljus, överväg att införskaffa en markis, parasoll eller segelduk för att skapa skugga och skydd mot starkt solsken.

Infravärme

För att förlänga säsongen kan du montera infravärme i taket eller ha en fristående placerad på golvet som du kan använda och växa upp terassen när det blir lite kyligt.